Zgodovina NK Mirna

ZGODOVINA KLUBA

NK Mirna je najstarejši športni klub v občini v mirnski dolini in tudi nekdanji skupni občini Trebnje. Organizirano igranje nogometa na Mirni se je začelo leta 1966, ko je bila odigrana prva neuradna tekma. Ta je bila bolj družabnega značaja, med seboj pa so se pomerili debeli in suhi nogometni navdušenci, ki so se takrat veliko družili ob igranju malega nogometa.

Leta 1967 je nekaj somišljenikov z Mirne in okolice ustanovilo Nogometni klub Mirna. Žal nimamo na voljo uradnega arhiva, zagotovo pa so bili med ustanovitelji: Milošič Franc, ki je bil prvi predsednik kluba, Bulc Franjo, Janežič Ivan, Turk Milan, Krhin Alojz, Jalovec Franc, Horvat Rudi, Govednik Jože, Ponikvar Božo in Tratar Alfonz. Tega leta je bila odigrana tudi prva uradna tekma proti ekipi Novega mesta. Prvi člani kluba so bili: Šmuc Slavko, Repnik Ciril, Kramar Franc, Gorenc Tone, Tintor Milan, Šturm Franc, Zakrajšek Jože, Milošič Vojko, Povšič Tomaž, Kramar Janez, Tratar Niko, Zakrajšek Matjaž in Avsec Zvone.

Kljub temu, da ni bilo nikakršne infrastrukture, je klub začel nastopati v ljubljanski podzvezi. Igrišče je bil najbolj raven travnik na Mirni, slačilnica oder v domu TVD Partizan, tuširanje je potekalo v bližnjem potoku, prve trenirke so bile po velikih mukah in nekaj letih nabavljene v tedaj daljnem Zagrebu. Kljub pomanjkanju sredstev je klub napredoval in vzgajal tudi mlade kadre. Najbrž se je obdržal zato, ker so ga sestavljali v glavnem igralci iz domačih logov.

V začetnem obdobju delovanja so mu finančno in organizacijsko največ pomagali: podjetje Dana, zavod KPD Dob in Občina Trebnje.

Na koncu šestdesetih let se je klubu pridružil Darko Krištof, ki ima od vseh svojih članov najdaljši staž. Kluba ni nikoli zapustil in mu je ostal zvest do svojega zadnjega dne.

Prvi večji vzpon na tekmovalnem področju je klub dosegel v sedemdesetih letih, ko so člansko ekipo sestavljali: Slunjski Ivo, Velikonja Peter, Kolenc Veljko, Hrenk Jani, Tratar Marko, Škufca Milan, Vučkovič Božo – Pope, Hrenk Miro, Kolenc Jože, Kolenc Božo, Milošič Žarko, Gregorčič Alojz, Brodnik Franc, Filipič Silvo, Jakopin Dušan, Ajdišek Miro, kasneje pa so se jim pridružili še Berg Jože, Fink Drago, Kolenc Janez, Boris Hazdovec, Ivo Hazdovec in Janez Uhan.

Na koncu sedemdesetih let je tekmovalna dejavnost kluba zamrla. Že v začetku osemdesetih pa sta Ivo Slunjski in Darko Krištof zbrala petnajst mladih fantov in oblikovala ekipo starejših dečkov, ki je začela s tekmovanjem v takratni dolenjski medobčinski nogometni ligi. Kmalu se je upravi kluba pridružil tudi Andrej Kolar, ki je bil glavni pobudnik in organizator ponovnega oblikovanja članske ekipe Nogometnega kluba Mirna. Ta je dosegla svoj največji uspeh leta 1987, ko se je uvrstila v osmino finala pokala Slovenije z zmago nad takratnim prvoligašem iz Zagorja.

V letu 1992 je iz našega kluba prvič prestopil igralec v klub, ki nastopa v 1.SNL. To je bil Boštjan Kolenc, ki je postal član takratnega kluba ELAN iz Novega mesta (kasneje Studio D).

Leta 1995, v času predsedovanja Boška Vujasina, se je uspelo članski ekipi uvrstiti v 1.ligo Medobčinske nogometne zveze Ljubljana, kar je v tistem obdobju predstavljalo 3. kakovostni rang v državi. V tem času je bila okoli igrišča postavljena aluminijasta ograja, kar je omogočilo igranje članski tekem na tem nivoju.

Nekaj let za tem je vodenje kluba za kratek čas prevzel Dejan Smuk.

Leta 1998 je bil za predsednika kluba izvoljen Dražen Šmuc. V tem času je v klubu aktivno začela delovati mladinska nogometna šola pod vodstvom Boštjana Kolenca, ki je poleg tega skrbel tudi za infrastrukturno ureditev. Z lastnimi sredstvi smo uredili prvo pomožno igrišče.
V različnih ligah je pričelo tekmovati več mlajših selekcij od cicibanov do mladincev.

V nekaj letih so se popolnile vse kategorije. Te so kmalu začele dosegati lepe tekmovalne dosežke, med drugim se je ekipa mlajših dečkov U-11 leta 2005 uvrstila v svoji kategoriji med štiri najboljše v državi.

Žal je kmalu po letu 2000 prenehala z nastopanjem članska ekipa.

Veseli smo, da so produkti naše nogometne šole Borut Metelko (z NK Domžale državni prvak med starejšimi dečki), Marko Huč (z NK Domžale državni prvak med starejšimi dečki in kadeti, sedaj članska ekipe NK Domžale), France Frelih (prva kadetska in mladinska liga z NK Interblock, druga članka liga z NK Ilirija), Ožbej Kisovec (prva kadetska in mladinska državna liga, druga članska liga z NK Krka), Patrik Horžen (prva kadetska in mladinska državna liga, druga članska liga z NK Krka) in drugi.

Žal je kmalu po letu 2000 prenehala z nastopanjem članska ekipa.

V tem obdobju je klub naredil velike korake pri ureditvi infrastrukture. Ob glavnem igrišču je bila zamenjana dotrajana (neustrezna) aluminijasta ograja, urejen je bil preprost namakalni sistem.

Nogometni klub je bil v partnerstvu s takratno Občino Trebnje in OŠ Mirna nosilec projekta izgradnje igrišča z umetno travo in ograjo.

Izvedeni sta bili še dve igrišči za trening in tekmovanje manjših selekcij.

V sodelovanju in ob pomoči Občine Mirna so bile v letu 2016 postavljene montažne slačilnice nad glavnim igriščem in montažna tribuna s približno 240 sedišči.

V zadnjem času je nogometni klub Mirna prepoznaven predvsem po delu z mladimi. Skoraj vsako leto se s katero izmed selekcij uvrstijo med najboljše v državi. Selekcije kluba nastopajo pod okriljem Medobčinske nogometne zveze Ljubljana.

Comments are closed.